-->

ПВЦ ПРОЗОРЦИ С ПРОФИЛИ ОТ РЕЦИКЛИРАН МАТЕРИАЛ. ДА ИЛИ НЕ?

Все по-често забелязваме думата "екологичен" пред описанието на различни стоки и приемаме, че технологията на производство на този продукт значително надминава останалите на пазара. Мислим си, че избираме иновативни решения, които са подходящи както за нашите нужди, така и за тези на околната среда. Реалността, обаче, понякога доста се различава от нашите разбирания и очаквания.

 

ПВЦ дограмата е масово предпочитан вариант за домовете, офисите и бизнес сградите. Това се дължи на множеството ѝ предимства, които гарантират висока надеждност и енергийна ефективност.

 

ПВЦ дограмите издържат на различни атмосферни условия, устойчиви са на пожари, химикали, UV лъчи, имат дълъг експлоатационен живот и запазват хубавия си вид с години. Всичко това прави ПВЦ дограмата изключително добра инвестиция, която изисква минимална поддръжка.

 

Когато избираме важни покупки за дома, каквато е дограмата, е важно да помислим как този продукт би ни послужил във времето. В съставана съвременните "екологични" ПВЦ профили има голям процент рециклиран материал, който обикновено е или от стари демонтирани прозорци или отпадъчен материл от някое производство. Също така, с цел за намаляване на цената, в този рециклиран материал не се слагат същите подобрители които се използват при стандартния материал. В крайна сметка профила е съставен от два материала с различни свойства.

 

pvc-dograma-KBE-70-със-и-без-рециклатЛявата снимка е на вътрешността на PVC профил КБЕ без рециклиран материал. На втората снимка за сравнение ще използваме „подобрена и модернизирана“ версия на същия профил.

 

"Подобрената и модернизирана" версия на профила има в състава си около 50% рециклиран материал, липсват и някои от преградите налични в оригиналния профил, а някои от преградите са на други позиции и са със значително по-малка дебелина. Част от външните стени просто са покрити със оригинален материал от естетическа гледна точка.

 

Какво означава това?

 

Рециклираният материал във вътрешността на профила и плътната външна ПВЦ обвивка реагират различно на различните климатични условия и атмосферни влияния. Например, когато дограмата се нагрява от слънчевите лъчи, тя се разширява, а когато навън е студено, тя се свива.

 

Тогава започват и проблемите. Стандартното ПВЦ поради факта, че има много повече добавки и подобрители, се разширява и свива много по-малко от рециклирания материал. Появява се т.н. ефект на "биметалната пластина"

 

Това създава големи напрежения в профила, намаляващи неговата устойчивост, геометрия и срок на експлоатация. Причинява също деформации и изкривявания на вратите и прозорците, което влошава експлоатационните им качесва. През сравнително нови прозорци започва да духа и да влиза вода, не се отварят и затварят нормално и т.н. Отделно, рециклата, поради липсата на съответните като качество и количество на стабилизатори и подобрители има много по-малък живот и старее сравнително бързо.

 

За да намалят вътрешните напрежения и последствията от тях, фирмите производителки на профили намаляват дебелината на стените и още повече увеличават съдържанието на рециклат.

 

Това допълнително намалява здравината на профилите и на заварките в ъглите на прозорците, носещата способност на стените и влошава техните якостни показатели и живот.

 

По документи и сертификати те отговарят на определени показатели, но изпитанията в лабораторни условия не са като истинските реални условия. Там се изпитват прозорци с по-малки типови размери при симулиране на годишните времена, за кратко време и не се обхващат всички възможни случаи в практиката.

 

Следователно най-големите предимства на ПВЦ-то се губят и след някоя друга година, отново ще се наложи да правим същата покупка. На теория използването на рециклиран материал в производството на дограма звучи като по-екологичен вариант, но нашия опит показва, че това компрометира издръжливостта на вашата ПВЦ дограма.

 

Производителите на профили намаляват себестойността на продукцията си за сметка на качеството и прикривайки се зад думи като "зелено", "еко", "иновации" и странния израз "устойчиво развитие" зад който се крие прозаичното увеличение на печалбите им.

 

Следва да си зададем сами въпроса кое е по-екологично?

 

Това да инвестираме в качествена PVC дограма, която ще ни послужи 30-40 години или да изберем ПВЦ дограма с рециклиран материал, която ще се наложи да сменим няколко пъти за същия период?

 

Поради тези причини, фирма Сити Комфорт предлага на своите клиенти врати и прозорци изработени само с дебелостенни профили, без рециклиран материал, произведени от фирмите SCHUCO и VEKA.

 

Забележка: Гореизложената информация е резултат от нашите дългогодишни наблюдения и практика и представлява наше лично мнение и по никакъв начин не обвързва други хора и фирми с него!

 

 facebook share